Βιογραφικό Συλλόγου Επισκοπής Ημαθίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής ιδρύθηκε το 1983 και από τα πρώτα του βήματα έχει θέσει ως στόχο τη διάδοση την διαφύλαξη και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας.

Μια σημαντική ενέργεια του Συλλόγου στην προσπάθεια του να διασώσει όλα τα παλιά αντικείμενα (αργαλειό, οικιακά σκεύη, κεντήματα, γεωργικά εργαλεία κ.α.) που χρησιμοποιούσαν οι Ρουμλουκιώτες στην καθημερινή τους ζωή, αποτέλεσε η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου το 1998 το οποίο βρίσκετε στον χώρο του Συλλόγου μας .

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής αριθμεί 150 Μέλη. Έχει 3 χορευτικές ομάδες, το Μικρό τμήμα με παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου, το Γυναικείο τμήμα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και ποιο νέες έτσι ώστε να συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες μαζί και τέλος το Ανδρικό τμήμα. Οι περισσότερες φορεσιές που χρησιμοποιεί για τις εκδηλώσεις στις οποίες παίρνει μέρος ο Σύλλογος μας είναι αυθεντικές με αυθεντικά κοσμήματα του Ρουμλουκιού.

Διοργανώνει και αναβιώνει το Πανηγύρι της 15ης Αυγούστου προς τιμήν και μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις 23 Αυγούστου στα 9μερα της Παναγίας. Αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς και τα Ρουγκάτσια, το πρώτο 10ήμερο των Χριστουγέννων. Τη Χελιδόνα κάθε 1η Μάρτη, τις Λαζαρίνες το Σάββατο του Λαζάρου και 2η μέρα του Πάσχα το έθιμο του Μεγάλου Χορού με τα Πασχαλιάτικα τραγούδια. Επίσης λειτουργεί τμήμα εκμάθησης γυναικείου κεφαλόδεσμου ( Κατσούλι, Φούντες ).

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στα Ημαθιώτικα και σε πολλές άλλες χορευτικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

*Έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις στα Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας της Αιγύπτου.

Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου μας είναι ο κύριος Αχιλλέας Τσιάρας γνωστός για την μεγάλη του προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Τοποθετείται το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου


Πιο γρήγορα από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή του Έφιππου Πολεμιστή, όπως το αποκαλούν επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ) στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Τα τοπικά Μ.Μ.Ε., επικαλούμενα πηγές του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων «Κέντρο», στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ μεταδίδουν ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Η συναρμολόγηση του αγάλματος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και αρχικά από τον αναφερόμενο δήμο ανακοίνωσαν ότι η τοποθέτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι εργασίες συναρμολόγησης ήταν εξαιρετικά γρήγορες και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να αναγερθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην πλατεία των Σκοπίων.

Στη διάρκεια της περασμένης ημέρας αρκετοί περαστικοί αντίκρισαν το τεράστιο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου πεσμένο στην πλατεία των Σκοπίων. Τα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσης 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού. Το ύψος του αγάλματος του αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου «Φερντινάντο Μαρινέλι» από την Φλωρεντία της Ιταλίας όπου και δημιουργήθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί έχει ύψος 10 μέτρα και το συνολικό ύψος της κατασκευής θα είναι 23 μέτρα, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ. Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.

Το άγαλμα εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Με αφορμή τις αναγγελίες για την τοποθέτηση του Μ.Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν, τις προηγούμενες ημέρες, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από την πλευρά της Ελλάδας.

> Zougla Onlime

Η περιοχή του Ρουμλουκιού

Γεωγραφικές, ιστορικές και εθνολογικές πληροφρίες για το Ρουμλούκι:

Ρουμλούκι ονομάζονταν μέρος της μεγάλης προσχωσιγενούς πεδιάδας της
Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς προσχώσεις των ποταμών
Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Είχε ως φυσικά του όρια μέχρι και τις πρώτες
δεκαετίες του περασμένου αιώνα από την ανατολή τον ποταμό Λουδία με τις εκβολές
του, από τη δύση τους πρόποδες του Βερμίου (τα όρια της πόλεως της Βέροιας),
νότια τα υψώματα των Πιερίων και βόρεια τη λίμνη των Γιαννιτσών (Βάλτο). Στη
σημερινή εποχή και μετά την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών αποτελεί
τμήμα του κάμπου της Ημαθίας, που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας.
Στην περιοχή αυτή δόθηκε η προσωνυμία "Ρουμλούκι" ή "Ουρουμλούκ" από
τους πρώτους Οθωμανούς κατακτητές λόγω του ανόθευτου και αμιγές ντόπιου
ελληνικού πληθυσμού. Ως λέξη προέρχεται από τη σύνθεση δύο τούρκικων λέξεων.1)
Ρουμ (Rum), που σημαίνει Έλληνας-Ρωμιός και 2) Λουκ (Luc), κτητική κατάληξη ή
επιθετικός προσδιορισμός. Δηλαδή, "Ρουμλούκι" σημαίνει χώρα ή τόπος που
κατοικείται, έχει Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους, όπως και η Ρούμελη,
Ρωμυλία.

O Καιρός